Katern

Column SportID van de week: ‘Moeite doen als (extra) beweging’

Elke week schrijft één van de medewerkers van SportID Nieuwegein een column in De Digitale Nieuwegeiner en op pen.nl. En zoals dat kán en mág bij een column kan en mag de medewerker, zonder een blad voor de mond te nemen, zijn of haar (al dan niet gepeperde) mening geven over dat wat opvalt, blij maakt of juist irriteert.

Misschien kennen jullie ze wel, de buurtsportcoaches en sportpark manager van Nieuwegein, zichtbaar in hun oranje zwarte trainingspakken en altijd bezig om iedere inwoner van Nieuwegein te verleiden om in beweging te komen. Van 0 tot 100 jaar oud!

Deze week valt de eer te beurt aan Caroline van der Helm, buurtsportcoach: ‘Moeite doen als (extra) beweging.’

Caroline: ‘Door de inflatie wordt alles duurder en daarbij hebben we het allemaal druk met werk en andere verplichtingen. Het is dan ook begrijpelijk dat bewegen hierdoor minder prioriteit heeft. Maar toch is het belangrijk om te bewegen. Adrenaline komt vrij waardoor je, je goed voelt en je blijft fit wat weer erg goed voor lichaam en geest is. Maar wat kan je nu doen aan beweging wat geen geld kost en wat je kan doen tijdens je drukke schema? Hier wil ik graag meer over vertellen doormiddel van mijn eigen ervaring.’

‘Als echte sportliefhebber ben ik altijd erg actief geweest met verschillende sporten. Alles ging mij makkelijk af omdat ik fit was en er plezier in had. Maar sinds ik een dochtertje heb staat het sporten even op een laag pitje. Mijn fitheid is aardig achteruit gegaan en mijn dochter slurpt mijn tijd en energie op. Maar toch moet ik iets doen om weer fit te worden en de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Het klinkt misschien gek om dit te horen van een buurtsportcoach, maar als je niet fit bent is het ook gelijk een stuk lastiger om weer plezier te hebben in sporten. Dat is in ieder geval wat ik nu ervaar. Ik moet dus eerst kleine stapjes nemen om mijn fitheid weer op te bouwen. Maar waar begin je als je weinig tijd hebt? Moeite doen! Dagelijkse dingen anders aanpakken om zo meer te bewegen. Ik zal je een paar voorbeelden geven.’

Wandelen: Elke dag moet er op mijn telefoonschermpje 10.000 stappen staan, met als gevolg dat ik avonds tijdens het tandenpoetsen nog rondjes door het huis aan het lopen ben om het te behalen. De stappenteller is dus een goede stimulans om je doel te behalen.

Werkworkout: Als Buurtsportcoaches zijn we veel bezig met het organiseren van activiteiten waardoor we nog wel eens lang achter onze laptop zitten. Als ik even mijn concentratie kwijt ben ga ik op kantoor een aantal oefeningen doen waaronder 10 keer squatten, springen en opdrukken. Het leuke gevolg hiervan is dat mijn collega’s nu vaak meedoen en iedereen twee oefeningen moet bedenken. Hierna gaan we weer puffend verder aan ons werk. Maar de concentratie is wel weer terug.

Traplopen: Het kost op sommige locaties nog wel eens moeite om te vinden maar ik zoek overal de trap. Met traplopen verbrand je ongeveer 10 kcal per minuut. Dit is 560 kcal per uur. Met traplopen verbrand je zelfs meer calorieën dan met joggen: met 30 minuten joggen en 15 min traplopen (trap óp) verbrand je hetzelfde aantal calorieën. Door de trap te nemen in plaats van de lift, verbrand je 5 keer zoveel calorieën. Dat is toch mooi meegenomen.

Verder parkeren: Het liefst zet ik mijn auto voor de deur. Maar om aan mijn stappen te komen zet ik mijn auto tegenwoordig iets verder weg. Heb ik alvast mijn loopje voor ik ga werken. Het allerbeste is natuurlijk fietsen als dit haalbaar is qua afstand en tijd.

Lopend bellen: Als ik aan het bellen ben dan zorg ik ervoor dat ik kan wandelen. Het is goed voor de beweging maar ook goed voor de doorbloeding van de hersenen waardoor je hersenen beter functioneren.

Oefeningen op de gekste momenten: Op de gekste momenten kan je een kracht- of evenwichtsoefening doen. Als ik bezig ben met koken doe ik af en toe een squad of ga ik op één been staan om mijn evenwicht te trainen. Dit kan natuurlijk ook als je je tanden aan het poetsen bent of al je de was aan het ophangen bent. Er zijn genoeg momenten dat je even stilstaat en je een oefeningetje kan doen. Dit geldt voor zittend net zo. Als je zit kan je om en om je benen omhoog doen om je buikspieren te trainen of beide tegelijk als je het zwaarder wilt hebben.

Huis schoonmaken: Als je een grondige stofzuigbeurt van een uur doet, dan verbrand je wel 250 kcal! Het gevolg hiervan, mijn huis is schoner dan ooit nu dat ik vaker stofzuig. Een win win situatie.

‘Dit zijn mijn manieren om op een rustige manier, wat niet al te veel tijd kost, weer fit te worden. Hopelijk heb ik je op deze manier geïnspireerd om meer te gaan bewegen doormiddel van de dagelijkse bezigheden maar dan met iets meer moeite.’

Wil je toch graag meer bewegen dan wat ik hierboven benoemd heb? Kijk dan op de website MijnSportID voor alle sport- en beweegactiviteiten in Nieuwegein. Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Mail dan naar buurtsportcoach Caroline via c.vanderhelm@merwestein.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk